Piet van der Ploeg (14 september 1959 – 7 mei 2025)

Vorige week kregen wij – Carl Hendrick, Jim Heal en ik – officieel bericht van de trieste en wrede realiteit van het overlijden van onze vriend en collega Piet van der Ploeg. We begonnen samen te werken aan een boek, maar al snel realiseerden we ons dat Piet hier niet actief aan zou kunnen bijdragen. Wij drieën hebben het boek geschreven met de volgende opdracht aan Piet.
Het schrijven van dit boek is een intensieve samenwerking geweest—een die vanaf het begin is gevormd door de inzichten en het wetenschappelijke werk van Prof. Dr. Piet van der Ploeg. Piets vroege bijdragen waren van cruciaal belang voor het vormgeven en verfijnen van de ideeën die aan dit boek ten grondslag liggen, en zijn invloed is door het hele boek voelbaar.
Als filosoof en ethicus in het onderwijs hield Piet zich zijn hele loopbaan bezig met fundamentele en vaak weerbarstige vragen als: Wat is het doel van onderwijs? Hoe vinden we de balans tussen het overdragen van kennis en het ontwikkelen van zelfstandig denken? En welke rol speelt onderwijs in de vorming van burgerschap en democratie? Lastige vragen, met complexe antwoorden.
Iedereen die het voorrecht heeft gehad met Piet samen te werken, weet dat hij een zeldzame combinatie van intellectuele scherpte, bescheidenheid en oprechte toewijding meebrengt in alles wat hij doet. Hij stelde vragen die je aannames op losse schroeven zetten, je argumentatie aanscherpen en je denken naar een hoger plan tillen. Zijn reflecties op burgerschapsvorming, pedagogiek en de rol van onderzoek in de onderwijspraktijk hebben ons eigen denken diepgaand beïnvloed. We twijfelen er geen moment aan dat zijn werk ook in de toekomst veel leraren en onderzoekers zal blijven inspireren.
Hoewel hij het boek uiteindelijk niet als coauteur kon voortzetten, is zijn aanwezigheid erin onmiskenbaar. Veel van de besproken ideeën zijn gevormd in gesprekken met hem, door zijn doordachte kritiek, en door de geest van onderzoek en reflectie die hij altijd belichaamde. Het is onmogelijk om over evidence-informed onderwijs te schrijven zonder de invloed van zijn werk te erkennen. We hopen dat dit boek op een of andere manier recht doet aan de diepgang en toewijding die hij zo kenmerkend inbracht in het onderwijsveld.
Voor zijn vriendschap, zijn wijsheid en zijn genereuze manier van denken zijn wij hem diep dankbaar.
Dit delen:
- Klik om te delen op X (Wordt in een nieuw venster geopend) X
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend) Facebook
- Klik om te delen op X (Wordt in een nieuw venster geopend) X
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) LinkedIn
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend) Print
- Klik om te delen op Mastodon (Wordt in een nieuw venster geopend) Mastodon